donderdag 25 oktober 2007

Organisaties lijken nogal eens onderhevig te zijn aan "hokjesmentaliteit". De denkbeeldige, soms ook wel fysiek heel echte, muren vormen barrières in het samenwerken. Ze kunnen het "beter samen werken" en "samen beter werken" grondig in de weg zitten. Bij organisatieontwikkeling gaat het niet zelden hierover.
Een boeiend engelstalig artikel van de hand van Jim Collins, gekend van o.a. "Good to Great", zet een aantal aspecten op een rijtje. Het draagt de veelzeggende titel "And the walls came tumbling down" . http://www.jimcollins.com/lib/articles/00_99_a.html


En hoe denkt U erover?

Jan Somers
Partner in development
www.somersbvba.be

woensdag 24 oktober 2007

Nogal wat mensen die ik in training sessies of coaching sessies ontmoet, worstelen met een tekort aan "zelfzorg" en een overschot aan "zorg voor anderen".
In deze context wil ik graag het boek "Beter zorgen voor jezelf" van Marc Buelens en Ann Vermeiren even onder het voetlicht brengen. (ISBN 90-209-5013-4 )

Zo lezen we op pagina 14 bijvoorbeeld het volgende: "Alleen wie voldoende voor zichzelf zorgt, kan openstaan voor anderen. We reageren immers onze frustraties af op anderen. Zij worden het tweede slachtoffer van ons gebrek aan zelfzorg. Wijzelf zijn vaak het eerste. "

Hun klavertjevier van de zelfzorg is één van de vele, eenvoudig verwoorde, tips:
- Ken jezelf
- Waardeer jezelf
- Kies en bemin vervolgens je keuze
- Actie! Verwen jezelf.

Een coach kan hierbij helpen door mensen helpen bewust te worden van hun situatie én hen vervolgens te helpen bij het nemen van de verantwoordelijkheid om er iets aan te doen.

Jan Somers
www.somersbvba.be

vrijdag 19 oktober 2007

Mensen die geproefd hebben van het effect en de aanpak die met individuele coaching gepaard gaat, willen vaak dat in hun organisatie meer tijd en aandacht wordt besteed aan coaching. Welke organisatieontwikkeling dient er dan te gebeuren om naar een coaching cultuur te evolueren? Fiona Eldridge en Dr Sabine Dembkowski, beide internationaal erkende executive coaches, hebben 10 succes factoren omschreven in het artikel "Creating a coaching culture". Zij verwijzen hierbij naar de link met de bedrijfsstrategie, de interne sponsor, de integratie van coaching in leidersschapstraining, evaluaties, top-down, kwaliteitscriteria en selectiestandaarden voor coaches, coachpools, ... Een interessant artikel voor OD en HR en andere verantwoordelijken die overtuigd zijn van de noemenswaardige toegevoegde waarde van coaching. Neem contact op indien U een kopij wenst.

Jan Somers
Partner in Development
www.somersbvba.be

maandag 15 oktober 2007

Als coach en trainer voor leidinggevenden, managers, directeurs, krijg ik vaak de vraag naar boekentips. We hebben daarom een "boekenlijst" samengesteld die we graag ter beschikking stellen. Het volstaat om een e-mail te sturen naar jsomers@scarlet.be en we sturen je graag onze boekentips.

Jan Somers
www.somersbvba.be

vrijdag 12 oktober 2007

Ik denk nog even terug aan de coaching van Pascal; een jonge manager in een hoog technologisch bedrijf. Bij de start van het coachingtraject stelde ik de vraag naar zijn idee omtrent coaching. "Ik zie het als een soort orakel van Delphi. " was toen zijn antwoord. Goed dat we dat beeld aan de oppervlakte kregen bij de start zodat ik kon duidelijk maken dat coaching dat vooral niet is. Het was boeiend, zoals zo vaak, vast te stellen dat hij de smaak van zelfsturing (tijdens en na het coachinggesprek) goed te pakken kreeg.

Jan Somers
www.somersbvba

dinsdag 9 oktober 2007

In het recentste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Coaching (nr 03 2007) staat ondermeer in een artikel rond Human Resource Development, van de hand van Rob Poell - hoogleraar HRD te Tilburg - het volgende te lezen rond coaching: "Bij de coachingdimensies hing het stimuleren van reflectie het sterkst samen met competentieontwikkeling, gevolgd door ondersteuning en doelen stellen met de leidinggevende; feedback van de leidinggevende had de minst hoge correlatie met competentieontwikkeling van de werknemer. " Het steunt mijn overtuiging en aanpak bij trainingworkshops die ik organiseer waar ik "de leider als coach" laat oefenen in het stimuleren van reflectie bij de coachee.

Jan Somers, partner in development
www.somersbvba.be

zondag 7 oktober 2007

Gisteren, zaterdag, samen geweest met 57 leidinggevenden van één bedrijf in een Open Space scenario. Op twee na waren dat alle leidingevenden van die organisatie, hetgeen voor een vrijwillige deelname een groot succes mag genoemd worden. Bij de "praatstok" evaluatie op het einde vond ik de volgende uitspraak memorabel: "Vandaag hebben we een functioneringsgesprek gehouden - van en met onze organisatie" De aanwezigen toonde een zeer actieve betrokkenheid, hetgeen door de Open Space benadering onmiskenbaar in de hand gewerkt wordt (ook erkend door vele deelnemers). Als coach hanteer ik deze werkvorm wanneer een complex organisatie vraagstuk op tafel ligt waar de input en betrokkenheid van een grote groep mensen essentieel is. En het mag echt wel een grote groep zijn. Open Space IS organisatieontwikkeling pur sang omdat de resultante telkens weer ontzettend veel meer is dan de woorden die er gezegd of geschreven werden.

Jan Somers, coach
http://www.somersbvba.be/

dinsdag 2 oktober 2007

Eén van de gedichten die ik schreef, gaat als volgt

In stormen zand
laat regen geen
sporen van verdriet.

De tijd zwaait toekomst
over ons heen
en roept: “vergeet me niet”.


En dat het er soms stormachtig aan toe kan gaan, is in bedrijfsleven best geweten. Een coach inhuren roept bij sommigen de vergelijking met een scheepsloods op. Alleen, als ik coach blijft de kapitein wel kapitein op zijn eigen schip.

Jan Somers
www.somersbvba.be