zondag 16 maart 2008

Wat me als organisatieontwikkeling consulent en coach vaak opvalt, is wat ik noem "de managerial reflex" op momenten dat een "leadership reflex" meer aan de orde is.

En dan heb ik het vooral over die momenten waar een ingrijpende verandering zich opdringt. Met de management reflex - het op een beheersbare manier resultaten bekomen - heeft men doorgaans te weinig oog en begrip voor de weerstand en hefbomen van en door mensen die bij de verandering betrokken zijn. Leiderschap wijst naar de (eind)bestemming, zorgt voor de bezorgden, stimuleert wanneer het moeilijk gaat, remt af als het te fel loopt, en nog zoveel meer.

Laat daarom toe, waarde managers, dat iemand van binnen of buiten uw organisatie U hier tijdig attent op maakt!

Jan Somers
Partner in Development
http://www.somersbvba.be/

maandag 10 maart 2008

Als coach en trainer die nogal met leidinggevenden in contact kom, valt het mij op dat chefs vaak op hun eigen manier, maar vooral op hun eentje, medewerkers aanpakken op ongewenst gedrag. Vooral het laatste, het in hun eentje werken, kan in bepaalde gevallen tot frustraties leiden - niet het minst bij de leidinggevende zelf. Ik verduidelijk even:

Als je als leider iemand formeel gaat aanspreken op ongewenst gedrag is het m.i. aangewezen om dit op voorhand af te stemmen met jouw baas. Wat dient er afgestemd te worden? Jouw baas informeren omtrent het ongewenst gedrag, en omtrent jouw plannen voor een gesprek met de betrokken medewerker, zodat jouw baas niet uit de lucht komt vallen als de medewerker zich dadelijk na het gesprek tot hem zou richten; afstemmen wat het opvolgingscenario is dat met de medewerker kan afgesproken worden; en uiteraard toets je gelijk ook zijn perceptie af omtrent het gedrag en de geplande aanpak.

Een gesprek hierover loont meestal de moeite!

Jan Somers

Partner in Development
www.somersbvba.be